Obiadokolacja

Zapiekane bataty

Zapiekane bataty

Ostatnio będąc na zakupach skusiłam się na batata – już od jakiegoś czasu chciałam spróbować jak smakują „słodkie ziemniaki”. Jakie było moje zdziwienie, gdy odkryłam znajomy kolor, konsystencję, a nawet bardzo podobny smak! Dla mnie batat bardzo przypomina w smaku pieczoną dynię piżmową, aczkolwiek przy dyni jednak pozostanę, która jest jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu…

Czytaj dalej

Krem z hokkaido

Krem z Hokkaido

Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Moja propozycja to prosta i szybka (ok. 30 minut i gotowe!) w przygotowaniu zupa – krem z dyni Hokkaido. Na blogu pojawi się jeszcze przepis na zapiekaną dynię piżmową… :)

Czytaj dalej

Zapiekanka na cieście kalafiorowym

Zapiekanka na cieście kalafiorowym

Zapiekanka na spodzie kalafiorowym jest świetnym daniem dla osób, które są na diecie i unikają wszelkiej maści makaronów. Ser cheddar, używany do posypania zapiekanki na górze, można zastąpić innym serem żółtym o mniejszej zawartości tłuszczu i dodatkowo ograniczyć jego ilość. Do wersji jeszcze bardziej dietetycznej użyłam mniej ziemniaków – nie kładłam ich na „zakładkę”, ale na płasko na całej powierzchni zapiekanki. Przepis ten pochodzi z dwutygodnika ale pychota!

Czytaj dalej

Tagiatelle z bazyliowym pesto

Tagiatelle z bazyliowym pesto

Włochy w Polsce… czyli oryginalny włoski makaron Tagiatelle (bądź Parpadelle) z bardzo prostym w przygotowaniu, a zarazem wyrazistym w smaku, bazyliowym pesto. Obiad gotowy do podania w 10 minut.

Czytaj dalej