Ostatnio będąc na zakupach skusiłam się na batata – już od jakiegoś czasu chciałam spróbować jak smakują „słodkie ziemniaki”. Jakie było moje zdziwienie, gdy odkryłam znajomy kolor, konsystencję, a nawet bardzo podobny smak! Dla mnie batat bardzo przypomina w smaku pieczoną dynię piżmową, aczkolwiek przy dyni jednak pozostanę, która jest jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu…
„Makaron” z dyni z sosem bolońskim
Dziś przepis na danie dietetyczne ze smakiem… :) Makaron w tej wersji został zastąpiony dynią makaronową, ale o szczegółach można przeczytać w dalszej części wpisu.
Krem z Hokkaido
Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Moja propozycja to prosta i szybka (ok. 30 minut i gotowe!) w przygotowaniu zupa – krem z dyni Hokkaido. Na blogu pojawi się jeszcze przepis na zapiekaną dynię piżmową… :)
Zapiekanka na cieście kalafiorowym
Zapiekanka na spodzie kalafiorowym jest świetnym daniem dla osób, które są na diecie i unikają wszelkiej maści makaronów. Ser cheddar, używany do posypania zapiekanki na górze, można zastąpić innym serem żółtym o mniejszej zawartości tłuszczu i dodatkowo ograniczyć jego ilość. Do wersji jeszcze bardziej dietetycznej użyłam mniej ziemniaków – nie kładłam ich na „zakładkę”, ale na płasko na całej powierzchni zapiekanki. Przepis ten pochodzi z dwutygodnika ale pychota!
Tagiatelle z bazyliowym pesto
Włochy w Polsce… czyli oryginalny włoski makaron Tagiatelle (bądź Parpadelle) z bardzo prostym w przygotowaniu, a zarazem wyrazistym w smaku, bazyliowym pesto. Obiad gotowy do podania w 10 minut.