Od lat dziecinnych uwielbiam ziemniaki. Pieczone ziemniaczki są banalne w przygotowaniu, a przy tym jakże smaczne i aromatyczne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-6 ząbków czosnku
- oregano
- sól
Pieczone ziemniaczki – przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 200ºC, a w czasie jego nagrzewania roztopić w naczyniu żaroodpornym masło z dodatkiem oliwy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, następnie dodać do naczynia z roztopionym masłem. Na koniec przyprawić czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz oregano i całość wymieszać łyżką.
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 40 minut, następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać ziemniaki i wstawić jeszcze na 20 minut, ale już bez przykrywania.
Pieczone ziemniaczki można podawać same, ale równie dobrze będzie pasowało do nich sadzone jajko, a do picia zsiadłe mleko. :)