Tarta z pomidorami

Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! z moimi niewielkimi modyfikacjami w ilości składników. Tarta na kruchym spodzie, bardzo treściwa – szybko zapełniająca brzuszek. :-)

Składniki:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag margaryny (np. Kasia)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 żółtka

Na farsz:

  • 15 dag śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 2 kulki sera mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 duży pomidor
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Tarta z pomidorami – przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie, następnie formujemy z niego kulkę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na dno i boki formy, następnie nakłuć widelcem. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Mozzarellę pokroić w plastry, tak samo jak pomidory (pomidory mają być dość grubo pokrojone – około 8 mm). Jajka delikatnie ubić ze śmietaną, tak aby nie doprowadzić do powstania piany i doprawić solą oraz pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć kolejno: mozzarellę, trochę listków świeżej bazylii oraz pomidory, następnie całość zalać masą z jajek i śmietany.

Całość pieczemy jeszcze około 40 minut, a tartę podajemy gorącą, zaraz po upieczeniu.