Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! z moimi niewielkimi modyfikacjami w ilości składników. Tarta na kruchym spodzie, bardzo treściwa – szybko zapełniająca brzuszek. :-)
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12,5 dag margaryny (np. Kasia)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 żółtka
Na farsz:
- 15 dag śmietany 12%
- 3 jajka
- 2 kulki sera mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 duży pomidor
- sól morska i pieprz czarny do smaku
Tarta z pomidorami – przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie, następnie formujemy z niego kulkę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na dno i boki formy, następnie nakłuć widelcem. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.
Mozzarellę pokroić w plastry, tak samo jak pomidory (pomidory mają być dość grubo pokrojone – około 8 mm). Jajka delikatnie ubić ze śmietaną, tak aby nie doprowadzić do powstania piany i doprawić solą oraz pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć kolejno: mozzarellę, trochę listków świeżej bazylii oraz pomidory, następnie całość zalać masą z jajek i śmietany.
Całość pieczemy jeszcze około 40 minut, a tartę podajemy gorącą, zaraz po upieczeniu.