Włochy w Polsce… czyli oryginalny włoski makaron Tagiatelle (bądź Parpadelle) z bardzo prostym w przygotowaniu, a zarazem wyrazistym w smaku, bazyliowym pesto. Obiad gotowy do podania w 10 minut.
Składniki:
- 250 g świeżego włoskiego makaronu Tagiatelle (użyłam Nonna Mia do kupienia w Lidlu)
- świeża bazylia – cały „krzaczek”, dostępny w większości hipermarketów
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 50 g parmezanu lub grana padano (sera twardego)
- sól morska
- pieprz
Tagiatelle z bazyliowym pesto – przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W tym samym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii myjemy, dodajemy ząbki czosnku zgniecione w prasce i oliwę z oliwek, następnie miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem – do smaku i ponownie miksujemy. Ser ścieramy na drobnej tarce (można też po prostu użyć tego w płatkach) i dodajemy go do pesto i ponownie miksujemy. Podajemy z ciepłym makaronem.