Tagiatelle z bazyliowym pesto

Włochy w Polsce… czyli oryginalny włoski makaron Tagiatelle (bądź Parpadelle) z bardzo prostym w przygotowaniu, a zarazem wyrazistym w smaku, bazyliowym pesto. Obiad gotowy do podania w 10 minut.

Składniki:

  • 250 g świeżego włoskiego makaronu Tagiatelle (użyłam Nonna Mia do kupienia w Lidlu)
  • świeża bazylia – cały „krzaczek”, dostępny w większości hipermarketów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu lub grana padano (sera twardego)
  • sól morska
  • pieprz

Tagiatelle z bazyliowym pesto – przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

W tym samym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii myjemy, dodajemy ząbki czosnku zgniecione w prasce i oliwę z oliwek, następnie miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem – do smaku i ponownie miksujemy. Ser ścieramy na drobnej tarce (można też po prostu użyć tego w płatkach) i dodajemy go do pesto i ponownie miksujemy. Podajemy z ciepłym makaronem.