Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Moja propozycja to prosta i szybka (ok. 30 minut i gotowe!) w przygotowaniu zupa – krem z dyni Hokkaido. Na blogu pojawi się jeszcze przepis na zapiekaną dynię piżmową… :)
Składniki:
- 1 mała (ok. 1500 g) dynia Hokkaido
- świeży korzeń imbiru
- 1 kostka rosołowa
- zdrowa wersja przyprawy Vegeta
- curry
- sól morska
- pieprz czarny
Krem z Hokkaido – przygotowanie:
Dynię myjemy pod bieżącą wodą, przepoławiamy (nie obieramy jej ze skórki), wydrążamy środek, następnie kroimy w kostkę (4-5 cm) i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą – nie do przykrycia wszystkich kawałków, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości. Gdy kawałki są miękkie zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy jego zawartość blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ponownie stawiamy garnek na gazie, dolewamy wody (ilość zależy od naszych indywidualnych preferencji, co do gęstości zupy) i przyprawiamy do smaku: dałam ok. łyżeczkę startego imbiru, niedużą ilość Vegety, curry i świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz dalej doprawiałam świeżo zmieloną solą morską.
Do kremu z dyni bardzo pasują pokrojone w drobno kosteczkę grzanki lub małe ptysie, które dodaje się do zupy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!
Ja jeszcze dodaje trochę cebuli i dużą łyżkę masła mniammmmm…
no ale to zależy od gustu :))