Chleb żytni na zakwasie piekę od niedawna i zaczynałam od świeżo robionego zakwasu, a nie takiego kilkuletniego, który już swoje wypracował… Od początku wychodzi idealnie – jest wilgotny tak jak lubię i pełen smaku.
Pasztet z cukinii
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że jeśli ktoś robiąc pasztet z cukinii oczekuje smaku tradycyjnego pasztetu, to niech lepiej nie robi go wcale, bo do pasztetu to nie jest ani trochę podobne… :] Smak jest inny, konsystencja raczej też – jedynie w wyglądzie zewnętrznym można doszukiwać się podobieństw. :-) Mimo wszystko zachęcam do wypróbowania – warzywny pasztet na pewno znajdzie swoich amatorów. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w tej drugiej wersji polecam posypać go delikatnie ulubionym żółtym serem!
Omleciki – śniadanie weekendowe
Dziś propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowaniem tym razem zajął się mój mąż, ale nie przeszkadza to we wrzuceniu przepisu na bloga… :-) Przepis na te pyszne, puchate omleciki znaleźliśmy w trzynastym numerze ale pychoty!
Śledź pod pierzynką
Śledź pod pierzynką jak najbardziej nadaje się na Wigilijny stół, ale u mnie w rodzinie podawany jest również podczas świąt Wielkanocnych, a to za sprawą obecnego jajka. To potrawa, która potrzebuje się lekko „przegryźć”, dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, np. wieczorem.