Zapiekanka na spodzie kalafiorowym jest świetnym daniem dla osób, które są na diecie i unikają wszelkiej maści makaronów. Ser cheddar, używany do posypania zapiekanki na górze, można zastąpić innym serem żółtym o mniejszej zawartości tłuszczu i dodatkowo ograniczyć jego ilość. Do wersji jeszcze bardziej dietetycznej użyłam mniej ziemniaków – nie kładłam ich na „zakładkę”, ale na płasko na całej powierzchni zapiekanki. Przepis ten pochodzi z dwutygodnika ale pychota!
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g świeżego szpinaku
- 4 duże ziemniaki
- 125 g sera mozzarella
- 2 średnie cebule
- 300 g przecieru pomidorowego
- 200 g sera cheddar
- 2 jajka
- 50 ml śmietanki
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane
Zapiekanka na cieście kalafiorowym – przygotowanie:
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki i miksujemy (użyłam do tego przystawki do blendera z zamykanym pojemniczkiem), następnie wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Po tym czasie kalafiora należy odlać na sitko wyłożone gazą, a gdy ostygnie przy pomocy gazy odciskamy z niego całą wodę. Do tak przygotowanego kalafiora dodajemy starty ser mozzarella, jajko i dosalamy całość do smaku i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Tak przygotowanym „ciastem” wykładamy do brytfanki (użyłam silikonowej z tego samego numeru co przepis – nie trzeba jej smarować olejem, ale można oczywiście przy standardowej formie użyć papieru do pieczenia) i podpiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Mięso mielone podsmażamy, dodajemy do niego posiekaną na drobno i podsmażoną na osobnej patelni cebulkę oraz przecier pomidorowy – całość przyprawiamy solą i pieprzem, następnie jeszcze trochę podsmażamy, by zredukować ilość sosu.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła i dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy posiekany szpinak. Podsmażamy do momentu „zwiędnięcia” liści, a następnie dodajemy jajko, zmieszane ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ziemniaki kroimy w plastry (ok. 5-8 mm) i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Na podpieczony kalafiorowy spód wykładamy kolejno: mięso, szpinak, na koniec układamy plastry ziemniaków. Całość posypujemy startym serem cheddar i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.


