„Makaron” z dyni z sosem bolońskim

Dziś przepis na danie dietetyczne ze smakiem… :) Makaron w tej wersji został zastąpiony dynią makaronową, ale o szczegółach można przeczytać w dalszej części wpisu.

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • sos boloński, może być z przepisu na lasagne
  • sól
  • parę łyżek oleju

„Makaron” z dyni z sosem bolońskim – przygotowanie:

Dynię myjemy, w całości wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka (da radę wbić w nią widelec) – od zagotowania będzie to ok 20-25 minut. Następnie dynie wyjmujemy z garnka, przepoławiamy ją wzdłuż, pozbywamy się wewnętrznego miąższu (tego z pestkami), a pozostałą część miąższy wyciągamy łyżką – właśnie ta część dyni przypomina nitki cienkiego makaronu.

W czasie, gdy gotujemy dynię możemy przygotować mięso i sos boloński. Zamiast mięsa wieprzowego użyłam mięsa z indyka, zaś przepisu na sos boloński nie powtarzam, ponieważ pojawił się już na tym blogu (link powyżej).

Na koniec wykładamy porcję naszego „makaronu” na talerz i polewamy go przygotowanym sosem bolońskim.

Smacznego i dajcie znać, czy taka wersja wam smakowała… :)