Pizza z salami

Przepis na ciasto na pizzę pochodzi z nr 9-ego ale pychoty! Jest to raczej ciasto przeznaczone na cienki chrupiący spód. Pizza wyszła naprawdę smaczna, pozostaje nam lekkie popracowanie nad jej wyglądem. :-) Z podanych proporcji wychodzą dwie pizze, każda spokojnie wystarczy na 2 osoby.

Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 dag drożdży
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 10 dag twardego sera
  • 22 plasterki salami
  • 1 mała cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany (lub 1 ząbek świeżego)

Pizza z salami – przygotowanie:

Ogrzane do temperatury pokojowej drożdże pokruszyć do miski, dosypać cukier, wlać 1/3 wody i wsypać 1 łyżkę mąki. Całość lekko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
Do spienionych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, wlać oliwę z oliwek i resztę wody. Wymieszać składniki ręką, aż dokładnie się połączą. Formujemy z ciasta kulę i wyrabiamy przez kilkanaście minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy resztę składników. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą morską, czarnym pieprzem, czosnkiem i oregano (ilości wg własnego smaku). Twardy żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mozzarellę kroimy w plastry, a cebulę w plasterki – oddzielamy następnie pojedyncze krążki.
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Bezpośrednio na cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy z przyprawami, następnie układamy krążki cebuli, mozzarellę w plastrach, salami, posypujemy dodatkowo oregano, na koniec posypujemy startym serem. Pizze pieczemy ok. 20 minut.

2 komentarze do wpisu „Pizza z salami”

Dodaj komentarz