Portobello z serkiem wiejskim

O pieczarkach Portobello dowiedziałam się całkiem niedawno. Z tego co zdążyłam zauważyć, to gdy zależy nam na dużych kapeluszach, a zwykłe pieczarki w sklepie to same liliputy – warto wtedy sięgnąć po okazałą pieczarkę brązową… :)
Przepis jak najbardziej dietetyczny – popularny u mnie w drugiej fazie diety Protal (dr Dukana). Serek wiejski podany na ciepło to nowe doznania smakowe, tak bardzo pożądane podczas diety… :)

Składniki:

  • 4 duże pieczarki Portobello
  • 1 i 1/2 opakowania serka wiejskiego
  • sól
  • oregano

Portobello z serkiem wiejskim – przygotowanie:

Grzyby myjemy, osuszamy i wykrawamy nóżki. Kapelusz lekko solimy i nakładamy do niego serka wiejskiego – na płasko, tyle ile się zmieści. Na wierzch posypujemy oregano.

Wykładamy na ruszt, który kładziemy na blachę (pieczarki puszczają dużo wody) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (termoobieg). Czas pieczenia, to ok. 1 godzina.

Ja najczęściej przygotowuję je w piekarniku halogenowym.

4 komentarze do “Portobello z serkiem wiejskim”

  1. Fajna sprawa…co do diety D…ja będąc na niej jadłam pieczarki w każdej fazie. Początkowo też myślałam, że tylko na W+P…ale jak przeczytałam ich wartości…i że mają więcej białka niż węglowodanów. …zagościły na dobre w moim meni. Pozdrawiam :)

Możliwość komentowania została wyłączona.