Keto

Portobello z serkiem wiejskim

Portobello z serkiem wiejskim

O pieczarkach Portobello dowiedziałam się całkiem niedawno. Z tego co zdążyłam zauważyć, to gdy zależy nam na dużych kapeluszach, a zwykłe pieczarki w sklepie to same liliputy – warto wtedy sięgnąć po okazałą pieczarkę brązową… :)
Przepis jak najbardziej dietetyczny – popularny u mnie w drugiej fazie diety Protal (dr Dukana). Serek wiejski podany na ciepło to nowe doznania smakowe, tak bardzo pożądane podczas diety… :)

Czytaj dalej

Szparagi zapiekane w folii

Szparagi zapiekane w folii

Nigdy nie próbowałam szparagów i postanowiłam to wreszcie zmienić. Kupiłam nawet dwa pęczki – jeden białych i jeden zielonych, ponieważ jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku pomiędzy nimi. Jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia… to niestety chyba nie będzie moje ulubione warzywo (na razie próbowałam zielone). W szparagach nie wyczuwam jakiegoś charakterystycznego smaku, który miałby mnie zatrzymać na dłużej, ale może po prostu je źle przyrządziłam…

Czytaj dalej

Proteinowa legumina

Proteinowa legumina

Proteinowa legumina to domowy wymysł z czasów, gdy prawie wszyscy w rodzinie i znajomi odchudzali się dietą Protal (autor dr Pierre Dukan).
Po dotychczasowych wpisach na blogu może nie widać, że powinnam bardziej liczyć kalorie, ale niestety ponownie tak jest i po woli się za to z mężem zabieramy… Baaardzo po woli…

Czytaj dalej

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką jak najbardziej nadaje się na Wigilijny stół, ale u mnie w rodzinie podawany jest również podczas świąt Wielkanocnych, a to za sprawą obecnego jajka. To potrawa, która potrzebuje się lekko „przegryźć”, dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, np. wieczorem.

Czytaj dalej