Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! Danie proste w przygotowaniu - nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. :-) Przygotowanie całości (łącznie z zapiekaniem) trwa trochę ponad godzinę.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 30 dag selera naciowego
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml bulionu drobiowego (instant)
- 100 ml śmietany
- sól morska
- pieprz czarny
- 10 dag sera Brie
Do dekoracji:
- nać selera
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojonego również w kostkę kurczaka i obsmażyć. Dodać seler pokrojony na ok. 3 cm kawałki oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli większe to jeszcze drobniej). Całość podsmażać ok. 5 min.
Wlać sok z cytryny, bulion i śmietanę - całość gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dosolić i popieprzyć wg uznania, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Potrawę przełożyć do foremki, w moim przypadku jest to silikonowa forma z ale pychota!, na wierzch ułożyć ser Brie pokrojony w cienkie plastry.
Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem udekorować nacią selera.