Zapiekanka drobiowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. :-) Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota!
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 30 dag selera naciowego
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml bulionu drobiowego (instant)
- 100 ml śmietany
- sól morska
- pieprz czarny
- 10 dag sera Brie
Do dekoracji:
- nać selera
Zapiekanka drobiowa – przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać seler pokrojony na około 3 cm kawałki oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli większe to jeszcze drobniej). Całość podsmażać jeszcze około 5 minut.
W kolejnym kroku dodać sok z cytryny, bulion i śmietanę, a całość gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Potrawę przełożyć do foremki, w moim przypadku jest to silikonowa forma, a na sam wierzch ułożyć ser Brie pokrojony w cienkie plastry.
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem udekorować nacią selera.