Zapiekanka drobiowa z selerem

Zapiekanka drobiowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. :-) Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota!

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 30 dag selera naciowego
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml bulionu drobiowego (instant)
  • 100 ml śmietany
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 10 dag sera Brie

Do dekoracji:

  • nać selera

Zapiekanka drobiowa – przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać seler pokrojony na około 3 cm kawałki oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli większe to jeszcze drobniej). Całość podsmażać jeszcze około 5 minut.

W kolejnym kroku dodać sok z cytryny, bulion i śmietanę, a całość gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Potrawę przełożyć do foremki, w moim przypadku jest to silikonowa forma, a na sam wierzch ułożyć ser Brie pokrojony w cienkie plastry.

Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem udekorować nacią selera.