Nigdy nie próbowałam szparagów i postanowiłam to wreszcie zmienić. Kupiłam nawet dwa pęczki – jeden białych i jeden zielonych, ponieważ jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku pomiędzy nimi. Jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia… to niestety chyba nie będzie moje ulubione warzywo (na razie próbowałam zielone). W szparagach nie wyczuwam jakiegoś charakterystycznego smaku, który miałby mnie zatrzymać na dłużej, ale może po prostu je źle przyrządziłam…
Składniki:
- pęczek szparagów białych lub zielonych (18 sztuk)
- 6 plasterków szynki włoskiej
- masło
- sól
Szparagi zapiekane w folii – przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy (w przypadku białych szparagów), odcinamy zdrewniałe końcówki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Trzy szparagi zawijamy w plasterek szynki włoskiej, „zawiniątko” kładziemy następnie na przygotowany pasek folii aluminiowej (jeden pasek na 3 szparagi), lekko solimy, a także na każdą porcję dodajemy ok. jedną łyżeczkę masła i następnie zawijamy w folię.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.