Dziś propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowaniem tym razem zajął się mój mąż, ale nie przeszkadza to we wrzuceniu przepisu na bloga… :-) Przepis na te pyszne, puchate omleciki znaleźliśmy w trzynastym numerze ale pychoty!
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- oliwa z oliwek do smażenia
Omleciki – przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Oliwę rozgrzewamy na płaskiej patelni, masę wylewamy w formie małych placuszków i smażymy aż spód się zarumieni, po czym omleciki przewracamy na drugą stronę.
Usmażone podajemy posypane cukrem pudrem, dodatkowo na wierzch można nałożyć konfiturę lub polać syropem klonowym.