Sernik na zimno z truskawkami

Sernik jest bardzo aksamitny, aromatyczny i znika w oczach… Truskawki i smak galaretki można oczywiście zamienić wg uznania, czy też panującego sezonu.

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 5 op. (1 l) serka homogenizowanego waniliowego (polecam Rolmlecz)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 paczka biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Sernik na zimno z truskawkami – przygotowanie:

Galaretki rozrobić w 700 ml wody, odstawić do wystudzenia.

Miękką margarynę, żółtka oraz cukier puder zmiksować razem, następnie dodać serki homogenizowane.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 kubka gorącej wody, następnie dodać do masy serowej i zmiksować.

Spód tortownicy zabezpieczyć papierem do pieczenia bądź spożywczym, wyłożyć spód biszkoptami (można zamienić na herbatniki – całe lub rozgniecione z masłem). Zalać masą serową i ułożyć na niej owoce.

Galaretkę wlewać po pełnym ostygnięciu – najlepiej jak zacznie już trochę tężeć.