Sernik jest bardzo aksamitny, aromatyczny i znika w oczach… Truskawki i smak galaretki można oczywiście zamienić wg uznania, czy też panującego sezonu.
Składniki:
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 op. (1 l) serka homogenizowanego waniliowego (polecam Rolmlecz)
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 paczka biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
Sernik na zimno z truskawkami – przygotowanie:
Galaretki rozrobić w 700 ml wody, odstawić do wystudzenia.
Miękką margarynę, żółtka oraz cukier puder zmiksować razem, następnie dodać serki homogenizowane.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 kubka gorącej wody, następnie dodać do masy serowej i zmiksować.
Spód tortownicy zabezpieczyć papierem do pieczenia bądź spożywczym, wyłożyć spód biszkoptami (można zamienić na herbatniki – całe lub rozgniecione z masłem). Zalać masą serową i ułożyć na niej owoce.
Galaretkę wlewać po pełnym ostygnięciu – najlepiej jak zacznie już trochę tężeć.