Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Roladki to kolejny bardzo prosty w wykonaniu przepis, a jednocześnie efektowny. Jak wiadomo ciasto francuskie można spożywać z dodatkami na słodko, bądź na słono / ostro. Dziś zachęcam do spróbowania tej drugiej wersji. :-)

Składniki:

  • 1 paczka (275 g) gotowego ciasta francuskiego (w moim przypadku z Lidla – Linessa)
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 dag szynki (ja użyłam konserwowej w plastrach)
  • ketchup
  • sól morska
  • pieprz czarny

Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem – przygotowanie:

Ciasto francuskie (bezpośrednio wyjęte z lodówki) smarujemy cienko ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na całym cieście, następnie posypujemy startym żółtym serem.

Całość zwijamy w jak najciaśniejszy rulon, wg dłuższej krawędzi, zawijamy w papier i wkładamy na ok. 15 min. do zamrażalnika, by ciasto łatwiej dawało się pokroić. Piekarnik nastawiamy na 200ºC.

Lekko zmrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.

Można podawać na ciepło lub na zimno.

2 komentarze do “Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem”

Możliwość komentowania została wyłączona.