Muffinki czekoladowe są banalne w przygotowaniu, do tego chwila pieczenia, a miny gości – bezcenne! Polecam – są mocno czekoladowe, ale nie za słodkie…
Składniki na 12 szt.:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki kakao
Muffinki czekoladowe – przygotowanie:
W jednej misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej: mleko, olej, jajko i cukier. Następnie połączyć ze sobą i wymieszać łyżką, tylko do dobrego połączenia składników – ręcznie, bez miksera – zbyt długie „maltretowanie” ciasta poskutkuje nie wyrośnięciem muffinek. Na koniec do masy dołożyć czekoladę pokrojoną w nie za drobną kosteczkę.
Wyłożyć ciasto do foremek i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku (ważne by babeczki od przygotowania masy jak najszybciej wylądowały w piekarniku) przez około 10-15 minut. Staramy się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, by utrzymać w nim stałą, wysoką temperaturę.
Pyszne muffinki… pozdrawiam :-)
Cieszę się… :)