Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Tym razem zawędrujemy do Kuchni Lidla, a konkretnie do Pascala Brodnickiego… Przepis na lasagne z mozzarellą pochodzi ze strony KuchniaLidla.pl, tam też można obejrzeć film z przygotowaniem tej potrawy.

Zmieniłam ilość niektórych składników dla uzyskania, według mnie, lepszej konsystencji potrawy.

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: około 30 minut

Sos boloński:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów pelatti
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • do smaku: sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie:

Na dnie garnka rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, smażyć cały czas mieszając i pilnując by mięso się nie „posklejało”. Następnie do garnka dodać najpierw sos z pomidorów, a same pomidory delikatnie rozgnieść i również wrzucić do garnka, na koniec doprawić (liść laurowy, łyżka ziół prowansalskich i pieprz). Całość często mieszać, rozdrabniając pomidory. Podgrzewać do zredukowania sosu (uważam, że w przepisie Pascala tego brakuje, przez co lazania ma formę „rozlewającej się po talerzu”). W końcowym etapie gotowania doprawić solą.

Sos beszamelowy:

Składniki:

  • 50 g masła 82%
  • 50 g mąki pszennej typu 450
  • 450 ml mleka 3,2%
  • do smaku: gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie:

W oddzielnym garnku podgrzać mleko. Na małej patelni roztopić masło, po czym dodać mąkę. Całość podgrzewać przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do gorącego mleka dodać masę z masła i mąki – całość mieszać bez przerwy za pomocą trzepaczki (w sosie nie może być grudek, dla wygody można sobie pomóc ręcznym blenderem). Garnek zdjąć z ognia, a sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.

Lasagne – przygotowanie:

Dodatkowe składniki:

  • makaron lasagne: 9 płatów
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 słoik suszonych pomidorów (można pokroić)

Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy podzielić na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.

Do naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwy:

sos boloński
3 płaty lasagne
sos beszamelowy
suszone pomidory
plastry mozzarelli
sos boloński
3 płaty lasagne
sos beszamelowy
suszone pomidory
sos boloński
3 płaty lasagne
sos beszamelowy
plastry mozzarelli

Całość zapiec w piekarniku na środkowym ruszcie (temp. około 200°C), przez mniej więcej 30 minut (sprawdzić już po 20 minutach).