Tort kawowy

Tort kawowy był robiony przez moich rodziców na jedne z moich urodzin – masa pracy w niego włożona jest tak naprawdę najlepszym prezentem. Przysmak raczej dla dorosłych, ze względu na znajdującą się w nim kawę i spirytus.

Łączny czas przygotowania: około 2,5 godziny.

Ciasto:

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. mąki kartoflanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • masło roślinne

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować – konsystencja masy będzie pół-płynna. Do pieczenia placków przydadzą się 2 tortownice o tej samej średnicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ale „od zewnątrz” (co widać na zdjęciu) i nakładać na nią niewielką ilość ciasta, po czym rozprowadzić równo po całej powierzchni dużym nożem. Tak przygotowany placek wstawić do rozgrzanego piekarnika (180-190ºC) na około 10 minut, a w tym czasie przygotować kolejną tortownicę z ciastem. Upieczone placki mają mniej więcej 5 mm grubości.

Tort kawowy - wypiekanie ciasta
Tort kawowy - gotowe placki

Krem:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 kg masła roślinnego
  • ok. 50 g kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml spirytusu

Przygotowanie:

Jajka z cukrem ubić na parze wodnej, do takiej masy (cały czas trzymanej na parze) dodać kawę rozpuszczalną – ilość kawy tak naprawdę zależy od naszego indywidualnego gustu. Masę ostudzić i w tym samym czasie utrzeć masło. Ostudzoną pierwszą masę dodawać porcjami do utartego masła, na sam koniec dolać spirytus (jego ilość również jest sprawą indywidualną).

Tort kawowy - przygotowanie kremu

Finalizacja tortu kawowego:

Placki ciasta przekładać warstwowo kremem.

Tort kawowy - smarowanie warstw

Gotowy tort kawowy można udekorować, np. suszonymi owocami – w naszym przypadku były to wiśnie…

Tort kawowy - dekorowanie

Dla lepszego efektu dodaliśmy jeszcze płatków czekoladowych!

Tort kawowy