Dziś przepis na słodkie i kruche ciasteczka, oczywiście banalne w przygotowaniu. :-) Przepis autorstwa Ani Starmach.
Składniki na ok. 18 ciasteczek:
- 150 g margaryny
- 150 g cukru
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g cukierków m&m’s
Kruche ciasteczka z m&m’s – przygotowanie:
Mąkę mieszamy razem z sodą i cukrem wanilinowym. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, następnie dodajemy jajko, a na koniec (stopniowo) wsypujemy mąkę. Ciasto zbijamy w jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Na blachę do pieczenia wykładamy silikonową podkładkę do pieczenia lub w razie braku takiej – arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i delikatnie je spłaszczamy, układamy na blasze zostawiając trochę miejsca dookoła – ciasteczka lekko się „rozlewają” w trakcie pieczenia. Na koniec na każdym ciastku układamy kilka kolorowych cukierków m&m’s lub Lentilków.
Pieczemy około 30 minut (mam piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem) w temperaturze 170-180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka chwilowo będą miękkie, ale w bardzo krótkim czasie nabierają twardości i kruchości.


