Ciasto marchewkowe… kiedyś dla mnie niezrozumiałe połączenie, czyli warzywa jako słodycze… :) Jest to możliwe, a zarazem jest to naprawdę smaczna kombinacja… Polecam!
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Ciasto marchewkowe – przygotowanie:
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą, następnie dodać jajka, olej oraz starty imbir i dokładnie wymieszać. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do masy i połączyć w jedną całość. Ja piekłam w silikonowej formie w 200°C (bez termoobiegu) przez prawie 120 minut…
Opcjonalnie do ciasta można dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione dodatki.
Przechowywać w zawinięte w folię aluminiową – z każdym dniem ciasto staje się wilgotniejsze.