Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe… kiedyś dla mnie niezrozumiałe połączenie, czyli warzywa jako słodycze… :) Jest to możliwe, a zarazem jest to naprawdę smaczna kombinacja… Polecam!

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru

Ciasto marchewkowe – przygotowanie:

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą, następnie dodać jajka, olej oraz starty imbir i dokładnie wymieszać. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do masy i połączyć w jedną całość. Ja piekłam w silikonowej formie w 200°C (bez termoobiegu) przez prawie 120 minut…

Opcjonalnie do ciasta można dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione dodatki.

Przechowywać w zawinięte w folię aluminiową – z każdym dniem ciasto staje się wilgotniejsze.