Banany w cieście

Od dawna chodziły za mną banany w cieście i wreszcie udało mi się je zrobić. Powiem tak: to jest to, co łasuchy lubią najbardziej… :-) Banany to jedne z moich ulubionych owoców.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 35 g cukru pudru
  • 6-7 bananów
  • olej do smażenia

Banany w cieście – przygotowanie:

Mleko, mąkę, jajka, cukier puder mieszamy razem na jednolitą masę (ciasto jak na placki z jabłkiem). Do niedużego garnka wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy do temperatury smażenia. Banany (w zależności od wielkości) kroimy na 3-4 części, zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor i przewracamy na drugi bok.

Usmażone banany wyjmujemy na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar oleju. Podajemy na gorąco, dodatkowe walory smakowe da gałka lodów bakaliowych. :-)