Babka marmurkowa

Już za trzy dni Wielkanoc, a to Święto nie może się przecież obyć bez… BABKI! Przepis sprawdzony – baba wychodzi puszysta, ale nie sucha, a najważniejsze, że chyba nie da się jej zepsuć. :-)

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Babka marmurkowa – przygotowanie:

Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy, następnie wlewamy przestudzone rozpuszczone masło, mąkę oraz proszek do pieczenia i energicznie miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy na wolnych obrotach – nie za długo, tylko do wymieszania składników, by zachować puszystość białek. Połowę formy odlewamy do oddzielnej miski, dodajemy do niej kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego koloru.

Babkę piekę w silikonowej formie z kominkiem – nie ma potrzemy jej dodatkowego natłuszczania. Ciasto do formy wlewamy naprzemiennie – jasne ciasto, ciemne, jasne, ciemne i na koniec znowu jasne.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (180ºC – termoobieg).

Smacznego!