Apple Crumble, to „ciasto” serwowane najczęściej w Anglii. Nie jest to nic innego, jak jabłka posypane kruszonką. Oczywiście wg uznania można by użyć również innych owoców, ale ja postawiłam na tradycję, zwłaszcza, że jabłka są najlepiej dostępne o każdej porze roku. :) Deser dla leniwców, bo wyrabianie kruszonki trwa chwilę i jest dziecinnie proste.
Niestety samo w sobie Crumble położone na talerzyku nie należy do najpiękniejszych kompozycji – ot szarlotka bez spodu, dlatego podając je szerszej „publiczności” warto je czymś wzbogacić, np. lodami bakaliowymi…
Składniki:
Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 85 g brązowego cukru
- 100 g margaryny
- szczypta soli
Na wypełnienie:
- 2 kg jabłek
- 150 g brązowego cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- cynamon (wg uznania)
Apple crumble z dodatkami – przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Do mąki ze szczyptą soli dodajemy cukier. Margarynę o temp. pokojowej kroimy w kostkę i wcieramy w mąkę dodając po kilka kostek na raz aż utworzą kruszonkę.
Jabłka obieramy i kroimy na 1 cm kostkę. Owoce wrzucamy do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Wszystko delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy do formy owoce rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni, a na koniec posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45-60 minut, aż kruszonka będzie złota.