Serniczkowe placuszki

Placki te robiłam w wakacje i z tego okresu pochodzą zdjęcia (robione komórką + aplikacja Instagram). W smaku i konsystencji placki te są bardzo oryginalne. Przygotowanie bardzo szybkie, jedynie trzeba odczekać swoje przy smażeniu. Przepis pochodzi z bloga White Plate.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka pomarańczowa
  • 50 g mąki
  • parę kropel aromatu waniliowego

Serniczkowe placuszki – przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (nie może być ona zbyt rzadka, ponieważ będzie problem z obracaniem placków na patelni). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego, łyżką nakładać porcje masy i smażyć na małym ogniu (jeśli ogień będzie zbyt duży, placuszki spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe). Po ok. 4-5 minutach przełożyć je na drugą stronę i usmażyć na złoty kolor.

Dodaj komentarz