Placki te robiłam w wakacje i z tego okresu pochodzą zdjęcia (robione komórką + aplikacja Instagram). W smaku i konsystencji placki te są bardzo oryginalne. Przygotowanie bardzo szybkie, jedynie trzeba odczekać swoje przy smażeniu. Przepis pochodzi z bloga White Plate.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego mielonego
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka pomarańczowa
- 50 g mąki
- parę kropel aromatu waniliowego
Serniczkowe placuszki – przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (nie może być ona zbyt rzadka, ponieważ będzie problem z obracaniem placków na patelni). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego, łyżką nakładać porcje masy i smażyć na małym ogniu (jeśli ogień będzie zbyt duży, placuszki spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe). Po ok. 4-5 minutach przełożyć je na drugą stronę i usmażyć na złoty kolor.