Racuchy light wg Ale Babka

Dziś skusiłam się na bardziej dietetyczne śniadanie za sprawą Kingi Paruzel, szerzej znanej z polskiej edycji programu MasterChef – swoją drogą to za nią trzymaliśmy kciuki razem z mężem. :-) Opublikowała ona ostatnio ten przepis na swoim blogu Ale Babka i trzeba było spróbować. Racuchy wyszły naprawdę przepyszne – nie radzę żałować żurawiny, na zasadzie „garść to chyba za dużo”, ponieważ to ona dodaje słodkości.

Składniki:

Suche:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • garść żurawiny i garść słonecznika

Mokre:

  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju

Racuchy light wg Ale Babka – przygotowanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce, a w drugiej składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, tak by nie było śladów mąki – powstanie gęste ciasto. Patelnie (bez dodatku tłuszczu) rozgrzać i smażyć na niej placuszki na wolnym ogniu.
Racuchy podawać z syropem klonowym.

1 komentarz do wpisu “Racuchy light wg Ale Babka”

Dodaj komentarz