Jeśli chodzi o przyjęcia, jestem zwolenniczką przygotowywania potraw w małych porcjach, gotowych od razu do spożycia, bez zbędnego krojenia na talerzu, aczkolwiek mam świadomość, że nie da się tak zrobić ze wszystkim.
Ostatnio mieliśmy takie małe przyjęcie w domu i na naszym stole pojawiły się m.in.:
Roladki z tortilli:
- placki tortilli
- serek typu Almette / Turek / Philadelphia – mile widziane smakowe
- cienko pokrojona wędlina lub plastry wędzonego łososia
Placek tortilli posmarować serkiem, a następnie ułożyć wędlinę/łososia, całość zawinąć i pokroić na około 2 cm kawałki.
Koreczki:
- pieczarki z octu, można zastąpić np. oliwkami, korniszonem, papryką…
- ser żółty
- kiełbaska dobrej jakości
Składniki pokroić na około 1-2 cm elementy, następnie nabijać je na wykałaczki tworząc koreczki – ot cała filozofia. :-)