Kulinarny antytalent

Zapiekanka dro­bio­wa z sele­rem

Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! Danie proste w przygotowaniu - nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. :-) Przygotowanie całości (łącznie z zapiekaniem) trwa trochę ponad godzinę.

Zapiekanka drobiowa z selerem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 30 dag selera naciowego
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml bulionu drobiowego (instant)
  • 100 ml śmietany
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 10 dag sera Brie

Do dekoracji:

  • nać selera

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojonego również w kostkę kurczaka i obsmażyć. Dodać seler pokrojony na ok. 3 cm kawałki oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli większe to jeszcze drobniej). Całość podsmażać ok. 5 min.

Tuż przed dodaniem przypraw i natki.

Tuż przed dodaniem przypraw i natki.

Wlać sok z cytryny, bulion i śmietanę - całość gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dosolić i popieprzyć wg uznania, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Potrawę przełożyć do foremki, w moim przypadku jest to silikonowa forma z ale pychota!, na wierzch ułożyć ser Brie pokrojony w cienkie plastry.
Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem udekorować nacią selera.

Zapiekanka drobiowa z selerem

Standard

Dodaj komentarz