Szybka chińszczyzna

Chińszczyznę w tym wydaniu nauczyłam się robić od mamy. Pasuje mi jej smak, a samo przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (użyłam BONDUELLE China Mix, w której skład wchodzą: kiełki fasoli mung, marchew, papryka czerwona, por, grzyby mun, kiełki bambusa)
  • dodatkowo 3/4 szklanki grzybów mun (suszone trzeba wcześniej namoczyć w wodzie – najlepiej z rana, parę godzin przed przygotowaniem całego dania)
  • 100 g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sos sojowy słodki
  • sos chili słodki
  • sól, pieprz cayene, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka pięć smaków

Szybka chińszczyzna – przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w nie za dużą kostkę, solimy i posypujemy przyprawą curry – odstawiamy na bok.
W średnim garnku wstawiamy osoloną wodę na makaron. Po jej zagotowaniu wyłączamy gaz i wrzucamy pokruszony makaron i przykrywamy. Czas zaparzania zależy od tego jak miękki chcemy uzyskać makaron. Bo jego przygotowaniu odstawiamy go na sitko, by ociekł z nadmiaru wody.
Mieszankę chińską podsmażamy w woku, dodajemy do niej dodatkowo pokrojone w cienkie paski grzybki mun. Gdy warzywa nabiorą miękkości solimy całość, a na oddzielnej patelni podsmażamy przygotowanego wcześniej kurczaka. Gdy z warzyw odparuje woda doprawiamy je do własnego smaku pieprzem cayene, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka pięć smaków, na koniec dodajemy sos sojowy oraz sos chili i dokładnie wszystko mieszamy. Nie podaję ilości, ponieważ sama robię wszystko „na oko” wg własnego smaku. Gdy całość się dobrze „przegryzie” dodajemy do warzyw makaron i kurczaka i ponownie dokładnie mieszamy.