Szarlotka

Szarlotka! Chyba każdy ma na nią swój ulubiony przepis, ja mój mam od mamy. Wychodzi ZAWSZE!

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • cynamon

Szarlotka – przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (czyli oprócz jabłek i cynamonu). Więcej niż pół ciasta zetrzeć na tarce (duże oczka) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie dodać jabłka – może to być wcześniej przygotowany mus jabłkowy, albo świeże jabłka na które mam dwa sposoby:

  1. pokrojone w plasterki ułożone na cieście uprzednio posypanym lekko kaszą manną i na koniec lekko posłodzone;
  2. starte na tarce, odciśnięte z nadmiaru wody i dodatkowo posłodzone.

Świeże jabłka puszczają dużo soku, dlatego dodawana jest kasza manna, która wchłonie jego część, dzięki czemu szarlotka nie będzie zbyt mokra. Do jabłek można dodać również cynamon. Na ułożone owoce wykładamy ubitą pianę z białek, która została z jajek dodawanych do ciasta (białek nie słodzimy) i na samą górę ścieramy resztę ciasta. Całość wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok. 45 min.