Omleciki – śniadanie weekendowe

Dziś propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowaniem tym razem zajął się mój mąż, ale nie przeszkadza to we wrzuceniu przepisu na bloga… :-) Przepis na te pyszne, puchate omleciki znaleźliśmy w trzynastym numerze ale pychoty!

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • oliwa z oliwek do smażenia

Omleciki – przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Oliwę rozgrzewamy na płaskiej patelni, masę wylewamy w formie małych placuszków i smażymy aż spód się zarumieni, po czym omleciki przewracamy na drugą stronę.

Usmażone podajemy posypane cukrem pudrem, dodatkowo na wierzch można nałożyć konfiturę lub polać syropem klonowym.