Kruche ciasteczka z m&m’s

Dziś przepis na słodkie i kruche ciasteczka, oczywiście banalne w przygotowaniu. :-) Przepis autorstwa Ani Starmach.

Składniki na ok. 18 ciasteczek:

  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukierków m&m’s

Kruche ciasteczka z m&m’s – przygotowanie:

Mąkę mieszamy razem z sodą i cukrem wanilinowym. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, następnie dodajemy jajko, a na koniec (stopniowo) wsypujemy mąkę. Ciasto zbijamy w jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Na blachę do pieczenia wykładamy silikonową podkładkę do pieczenia lub w razie braku takiej – arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i delikatnie je spłaszczamy, układamy na blasze zostawiając trochę miejsca dookoła – ciasteczka lekko się „rozlewają” w trakcie pieczenia. Na koniec na każdym ciastku układamy kilka kolorowych cukierków m&m’s lub Lentilków.
Pieczemy około 30 minut (mam piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem) w temperaturze 170-180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka chwilowo będą miękkie, ale w bardzo krótkim czasie nabierają twardości i kruchości.