Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i oregano

Od lat dziecinnych uwielbiam ziemniaki. Pieczone ziemniaczki są banalne w przygotowaniu, a przy tym jakże smaczne i aromatyczne.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • oregano
  • sól

Pieczone ziemniaczki – przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200ºC, a w czasie jego nagrzewania roztopić w naczyniu żaroodpornym masło z dodatkiem oliwy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, następnie dodać do naczynia z roztopionym masłem. Na koniec przyprawić czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz oregano i całość wymieszać łyżką.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 40 minut, następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać ziemniaki i wstawić jeszcze na 20 minut, ale już bez przykrywania.

Pieczone ziemniaczki można podawać same, ale równie dobrze będzie pasowało do nich sadzone jajko, a do picia zsiadłe mleko. :)