Kulinarny antytalent

Omleciki - śnia­da­nie week­en­do­we

Dziś pro­po­zy­cja na week­en­do­we śnia­da­nie. Przygotowaniem tym razem zajął się mój mąż, ale nie prze­szka­dza to we wrzu­ce­niu prze­pi­su na blo­ga… :-) Przepis na te pysz­ne, pucha­te omle­ci­ki zna­leź­li­śmy w trzy­na­stym nume­rze ale pycho­ty!

Omleciki - śniadanie weekendowe

Składniki:

  • 250 ml maślan­ki
  • 125 g mąki pszen­nej
  • 1 jaj­ko
  • szczyp­ta soli
  • 1 łyżecz­ka sody oczysz­czo­nej
  • 1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia
  • 20 dag cukru pudru
  • oli­wa z oli­wek do sma­że­nia

Wszystkie skład­ni­ki mik­su­je­my na gład­ką masę. Oliwę roz­grze­wa­my na pła­skiej patel­ni, masę wyle­wa­my w for­mie mały­ch pla­cusz­ków i sma­ży­my aż spód się zaru­mie­ni, po czym omle­ci­ki prze­wra­ca­my na dru­gą stro­nę.
Usmażone poda­je­my posy­pa­ne cukrem pudrem, dodat­ko­wo na wierz­ch moż­na nało­żyć kon­fi­tu­rę lub polać syro­pem klo­no­wym.

Omleciki - śniadanie weekendowe

Zwykłe wpisy

Dodaj komentarz