Kulinarny antytalent

Babka jogur­to­wa

Ponownie przepis pochodzi z gazety ale pychota! Jest to babka puszysta, ale jednocześnie z gatunku mokrych. Wykonanie bardzo szybkie i bez udziwnień z którym poradził sobie nawet taki kulinarny antytalent, jak ja. :-)
Mi tym razem wyszedł mały zakalec - na początku myślałam, że to wina proporcji mąki do jogurtu - ciasto jest dość ciężkie. Po paru razach okazało się, że musiałam nauczyć się obsługiwać mój piekarnik (mam stary piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem)...

Babka jogurtowa

Składniki:

  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 7 dag masła
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia. Jogurt mieszamy z jajkami, po czym dodajemy przesiany cukier puder. Do masy dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, następnie wlewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie.
Masę wlewamy do formy i pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Babkę pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Zwykłe wpisy

Dodaj komentarz