Babka jogurtowa

Babka jogurtowa jest puszysta, ale jednocześnie z gatunku tych mokrych. Wykonanie bardzo szybkie i bez udziwnień z którym poradził sobie nawet taki kulinarny antytalent, jak ja. :-) Przepis ponownie pochodzi z gazety ale pychota! 

Mi tym razem wyszedł mały zakalec. Na początku myślałam, że to wina proporcji mąki do jogurtu, ponieważ ciasto jest dość „ciężkie”. Po paru razach okazało się jednak, że musiałam po prostu nauczyć się obsługiwać mój piekarnik (mam stary piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem)… ;-)

Składniki:

  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 7 dag masła
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Babka jogurtowa – przygotowanie:

Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia. Jogurt mieszamy z jajkami, po czym dodajemy przesiany cukier puder. Do masy dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, następnie wlewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie.

Masę wlewamy do formy i pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Babkę pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na koniec posypujemy cukrem pudrem.