Babeczki pomarańczowe

Przepis wzięłam z numeru ósmego ale pychoty! Babeczki bardzo ładnie prezentowały się na zdjęciu, co mnie zachęciło do spróbowania i przy okazji wykorzystania formy z tego samego numeru… :)

Składniki na 6 babeczek:

  • 17 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 120 ml kefiru
  • 6 dag masła

Do dekoracji:

  • 1 pomarańcza
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Babeczki pomarańczowe – przygotowanie:

Do mąki dodajemy przesiany proszek do pieczenia, mieszamy z cukrem, solą oraz cukrem wanilinowym i cynamonem. Na drobnej tarce ścieramy skórkę z 1 mniejszej pomarańczy i dodajemy do mieszanki z mąką.

W oddzielnym naczyniu rozmieszać jajko z kefirem oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Wlać masę do mąki z dodatkami. Mieszać delikatnie, tak aby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby masa pozostała lekko grudkowata.

Masę wyłożyć do foremek na wysokość ok 5 mm od brzegu. Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem oraz przyozdobić przygotowanymi pomarańczami.

Dekoracja:

Pomarańcze pokroić w plastry, a te w ćwiartki. Do rondla (najlepiej o szerokim dnie), wsypać cukier, dodać szklankę wody i zagotować. Gdy cukier rozpuści się wrzucić pomarańcze i pozostawić na wolnym ogniu około godziny, aż woda wyparuje, a owoce staną się szkliste.

Resztę pomarańczy można przechowywać w słoiczku.

2 komentarze do “Babeczki pomarańczowe”

  1. Skusiłam się na te babeczki i wyszły przepyszne :) ciasto po wymieszaniu jest bardzo gęste i ciężkie, ale po upieczeniu babeczki mają świetną konsystencję i duże pęcherzyki powietrza w środku, POLECAM

Możliwość komentowania została wyłączona.